Равносметката от потопа: 7 къщи са напълно разрушени, 25 – необитаеми, а 400 са

...
Равносметката от потопа: 7 къщи са напълно разрушени, 25 – необитаеми, а 400 са
Коментари Харесай

Тухли, цимент и пари обеща кабинетът на наводнените в Средна гора

Равносметката от потопа: 7 къщи са напълно разрушени, 25 – необитаеми, а 400 са с вреди
 Над 600 доброволци и военни разчистват, включиха се и украински бежанци

Тухли и цимент за ремонт на домовете, финансова помощ, храна и вода от запаса - това дава обещание да обезпечи държавното управление на потърпевшите села и общини от наводненията в Средна гора.

Помощта от държавния запас като храна и вода ще бъде отпусната още през днешния ден с решение на Министерския съвет. Такава ще се даде и на Сопот, увери служебният министър председател Гълъб Донев. Вчера той отиде на място в едно от най-пострадалите карловски села - Каравелово, с цел да огледа вредите от потопа.

“Агенцията за обществена помощ има подготвеност незабавно да отпусне еднократната финансова помощ за неотложни потребности. Правителството ще вземе решение за диференцираната помощ до седмица ”, изясни той. Донев даде обещание и че ще има средства за всяко едно потърпевшо домакинство.

“Ще бъде належащо доставянето на краткотрайни жилища за хората с разрушени домове. В Богдан, Каравелово и Слатина до няколко дни всички тези потребности ще бъдат разказани от кметовете, с цел да имаме цялостната картина. Всички родители на възпитаници ще получат помощ и за първия образователен ден ”, акцентира служебният министър председател.

“Допълнително се обясняват аргументите за бедствието. Реката остава с огромен дебит. Деретата са били почистени, настояват кметовете. Виждате голямото количество дървен материал, който е свлечен. Причината са големите количества дъжд в Средна гора. И изсичането на гората е проблем.

Има сеч, само че тя не е безразборна, за всяко отсечено дърво има позволения Няма доказателства за безразборна и злоумишлена сеч ”, сподели Донев.

“В Пловдивска област е оповестено отчасти бедствено състояние след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв. м, което доста рядко се случва. В резултат на това най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица ”, описа регионалният управите Ангел Стоев. Той благодари на Софийска община, която изпрати три оборудвани и готови екипа.

“7 къщи са изцяло разрушени, 25 - необитаеми, 400 са с вреди в тези села. Пораженията по частните парцели са за няколко милиона, по груби сметки за възобновяване на общинската инфраструктура ще са нужни към 20 милиона лв. ”, разяснява пред “24 часа ” кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Според него за изнасянето на довлечените от водите дървесина и скални наноси ще са нужни най-малко 3 месеца, а за ремонта на пътищата - цяла година.

“Все още има хора в България. ” Така пък кметът на с. Богдан Христо Иванов разяснява доброволците, придошли от цяла България, с цел да оказват помощ в разчистването. Той откровено благодари на всеки от тях и акцентира, че това, че са пристигнали в почивния си ден да оказват помощ, демонстрира, че са същински индивиди.

“Нашето село е може би най-пострадалото от всички от наводнението. От 400 къщи 160 са наводнени. Шест към този момент се срутиха, чакаме да паднат още няколко. Положението е доста съществено ”, съобщи кметът на Богдан. Той добави, че сега доста старания се хвърлят, с цел да се възвърне най-малко отчасти коритото на река Стряма, с цел да може в него да бъде отведена водата, която е още в дворовете на локалните поданици.

“В региона са разрушени 10 моста, за други три няма информация, защото не може да се стигне до тях ”, добави Иванов.

Кметът на Слатина Петър Делков пък описа, че там към този момент са обходени всичките 43 къщи, в които е същинско злополучие, а вредите са разказани. Селото е изцяло обезпечено с храна и вода, раздават и на доброволците, военните и пожарникарите, увери той.

“Вкарахме доста машини за разчистването. Използваме  багери, трактори и самосвали. Дойдоха повече от 70 доброволци, които вземат участие интензивно в разчистването ”, изясни още Делков. Да оказват помощ се включиха и брачната половинка на президента Десислава Радева и огромният наш гимнастик Йордан Йовчев.

Всички дървета, довлечени и унищожени от водната буря, остават за локалните поданици.

Днес Емил Кабаиванов и регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев ще участват на съвещанието на държавното управление, с цел да опишат от какво тъкмо се нуждаят хората в наводнените села и всеки от министрите да каже с какво може да помогне.

Междувременно 600 доброволци и 69 тежки машини не престават да разчистват провалите от пороя в Карловско, като най-критично остава ситуацията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Сред доброволците има и украински бежанци.

“През март, когато набирахме помощи, цяло Каравелово се отзова за нашата идея, помогнаха с лекарства и пари.

Сега е времето да им върнем жеста. Ще оказваме помощ ”, съобщи Наталия Елис пред Нова тв. Тя живее в страната от 7 година, само че се провежда да оказва помощ дружно с нейни сънароднички, избягали от войната.

Група, която да помогне на хората в наводнените села, събира във фейсбук пък пазарджишката фризьорка Ваня Иванова. Тя стана известна, откакто на 4 декември 2016 година направи 330 прически за по-малко от 8 часа и влезе в Книгата за международни върхове “Гинес ”.

В ход са и 3 дарителски акции. Само от есемеси към следобяд във вторник са постъпили 35 хиляди лв.. Средства могат да се преведат и в банковата сметка на община Карлово. Отделно на място във всяко село се одобряват дарения в храни, завивки, домакинска техника и други В тези пунктове се разпределя и работата сред доброволците.

Първата дама грабна лопата да оказва помощ

Тиня от мазето на къща в село Слатина, община Карлово, изкарва с лопата през вчерашния ден брачната половинка на президента Румен Радев Десислава, видя екип на “24 часа ”. Тя се включи като доброволец в едно от трите най-пострадали от наводненията села.

Радева оказва помощ, с цел да се отводни мазето на баба Славка. То е цялостно с вода, а под нея - кал.

“Жената пристигна, оказва помощ ми колкото може. Друга институция аз не съм чула. Само военните ”, сподели пред “24 часа ” Славка. Според нея водата пристигнала от дерето над селото, където се събирали водите на няколко други дерета.

“Сеч не е имало, виждате, че дърветата са изкоренени ”, добави тя.

Самата Радева отхвърли коментар, като изясни, че не е там за медийни изяви. Тя ще нощува в селото.

Заедно с първата дама там са и петте момчета от доброволното формирование в село Марково. Те отводняват мазето с помпа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР